Bestuurstijl
De geschiedenis van GroenLinks vertelt een fascinerend verhaal over de politiek van de laatste twintig jaar. Het was mogelijk in de tachtiger jaren om de opkomst van het conservatisme te bestrijden met meer van hetzelfde, om door te gaan met de traditionele linkse agenda. De voorlopers van GroenLinks kozen toen voor een andere weg. Twintig jaar van intern debat had de weg vrijgemaakt voor het samengaan van ecologische principes, solidaire ideologieën en een tikje liberale ideeën. Dat mengsel lanceerde ons naar de politiek van een nieuwe eeuw. In korte tijd groeiden we in de tweede kamer en we nemen deel aan het college in verschillende gemeentes. Die keuze in de tachtiger jaren had succes gehad.
Nu staat GroenLinks op een soortgelijke positie. Opnieuw zijn de conservatieven aan de winnende hand. Leefbaar Utrecht speelde een aanzienlijke rol in de Utrechtse politiek en verdreef GroenLinks Utrecht uit het college. Wij hebben toen een defensieve oppositie gevoerd. Zo hadden we een stem tegen cameratoezicht met idealistische tegenargumenten voor privacy. De camera’s in Utrecht zullen een strategie worden om de veiligheid te vergroten, of we het daarmee nu eens zijn of niet. Er zijn ook GroenLinkse initiatieven geclaimd door anderen, zoals de campagne ‘geen groen voor poen’ door de SP. Wat blijft er overeind van onze eigen strijdpunten?
We hebben minimaal twee opties. GroenLinks Utrecht kan natuurlijk doorgaan op de bekende voet. We kunnen onze huidige stijl opnieuw aanbieden, die gebaseerd is op ervaren politici die intensief aan het werk zijn in de raad. Dat is toch ook een risicovolle strategie, omdat Nederland (en daarmee ook Utrecht) de laatste jaren veranderd is. Het is ook een comfortabele strategie omdat we gewoon doorgaan met wat we al kunnen. Er is ook een andere keuze, de keuze voor vernieuwing. Mijn pleidooi is voor een fractielid dat bruggen moet bouwen tussen beleid en burger. Ik pleit dus voor een fractielid dat het werk met de burger als prioriteit heeft. En ik pleit voor een fractielid dat GroenLinks kan presenteren in heldere en eenvoudige lijnen. Onze tijd is moeilijk, omdat mensen ideologieën en politici minder waarderen. Mijn antwoord is a “back to the basics” roep. Terug naar de burger als focus van onze politiek bedrijf. En terug naar helderheid van ideeën. De minder waarderen van politici komt van onze mutatie in hooge ambtenaren dat beleid maken, en praten met haagse taal en diffuse ideeën.
Als ik een rol kan spelen in de toekomstige fractie van GroenLinks, zal het in de lijn liggen van deze ideeën. Afgelopen drie jaar heb ik deelgenomen aan verschillende organen van GroenLinks. In toenemende mate heb ik de mogelijkheden van onze partij weten te waarderen, de creativiteit van onze leden. En in dezelfde tijd was ook ik ooggetuige van de verandering van onze samenleving en politiek. Politiek is persoonlijker en meer chauvinistisch geworden. Ik geloof er sterk in dat onze partij zich hieraan deze veranderingen kan ombuigen naar een betere toekomst. Wij moeten onze potentie waarmaken. En we moeten kristalhelder zijn met onze ideeën. In een maatschappij die opnieuw op een kruispunt staat, zoeken mensen naar een visie. Wij hebben die, we moeten het alleen ook willen aanbieden.
Natuurlijk zijn ideeën makkelijk neer te schrijven. Maar hoe worden zie concrete in een thema? Hoe kan ‘potentie’ concrete input worden? Hieronder geef ik daarop mijn antwoord. Ik bestrijk hiermee niet de hele range van de GroenLinkse politiek. Ik wil hiermee mijn standpunten verduidelijken voor thema’s waarmee ik binnen GroenLinks al bekend ben. Dat is multiculturalisme, economie en Europa. En dat is wat ik in kan brengen bij de volgende GroenLinks fractie.
0 Comments:
Post a Comment
<< Home